Uprawa dyni, jakiej nie znałeś

Uprawa dyni, jakiej nie znałeś
Dynia to bez wątpienia jedno z najefektywniejszych jesiennych warzyw, jakie można spotkać w ogródku przed domem. O jej wartości ozdobnej decydują wspaniałe kolory oraz mnogość kształtów i wielkości.


Dynie powinno się doglądać przez całe lato. Aby krótko przed zbiorami nie spotkała nas żadna przykra niespodzianka, owoce, które leżą na ziemi, powinno się przy deszczowej pogodzie podwiązywać do podpory lub, w razie ich wyjątkowo dużej wagi, przełożyć na styropianową podkładkę. W tym celu można także wykorzystać drewnianą deseczkę. O wiele lepszym rozwiązaniem, i to nie tylko ze względów praktycznych, jest prowadzenie dyni na podobieństwo roślin pnących, co przy jej długich pędach jest dość prostym zabiegiem. W tym celu zaleca się jednak wykorzystywać jedynie odmiany o małych, lekkich owocach, w przeciwnym razie narazimy pędy na złamanie. W charakterze podpory można wykorzystać drewnianą kratownicę lub szczeble ogrodowej pergoli.


Nietypowo, ale i bardzo dekoracyjnie, wyglądają dynie prowadzone po konarach drzew lub wysokich rozłożystych krzewów. Tyle że muszą być eksponowane po słonecznej stronie. Ponieważ dynia nie tworzy organów czepnych, pędy muszą być podwiązywane lub oplatane wokół podpory. Dynie nie tolerują zimna. Przeważnie już pierwszy nocny przymrozek niszczy liście. Na szczęście owoce pozostają niewrażliwe na spadki temperatury i utrzymują się dość długo nawet przy mroźnej pogodzie. Przy słonecznej pogodzie mogą nawet jeszcze raz zakwitnąć i wydać owoce.